הישראלים תמיד מחפשים אחר דרך להוציא אזרחות נוספת, עדיף אירופאית, מסיבות שונות. יכול להיות שהסיבה היא לימודים באירופה, רילוקיישן או עבודה באופן חופשי ברחבי אירופה, קבלת ויזה לארה"ב באופן אוטומטי וכבונוס, כניסה למדינות אשר אינן מאפשרות כניסת דרכונים ישראליים. אזרחות ליטאית למשל, היא בין האפשרויות המומלצות עבור מי שזכאי לה. אבל מי זכאי? איך עושים את זה? הכל, במאמר שלפניכם!
מה אומר החוק הליטאי לגבי אזרחות ליטאית לישראלים?
אדם המבקש אזרחות ליטאית יהיה זכאי לכך באופן אוטומטי, כפי שצוין בתיקון לחוק האזרחות הליטאי: "כל יוצאי ליטא אשר היו אזרחי רפובליקת ליטא בין השנים 09.01.1919-15.06.1940 ועלו לישראל עד ליום 11.03.1990 יהיו זכאיים להשבת האזרחות הליטאית".
בנוסף, ישנן שאלות רבות אשר עולות בדרך כלל טרם ניגשים לתהליך:
- אם סבא וסבתא שלי עונים לקריטריון, מה איתי? – החוק הליטאי מגדיר עד ארבעה דורות אחורה כזכאים לאזרחות ליטאית, דרכון וכל הטבה אחרת אשר אזרחות אירופאית מעניקה. מומלץ שלא לוותר מראש ולוודא את הנושא גם אם יש ספק.
- מה אם קרובי המשפחה הזכאיים נפטרו? – אם חלילה קרובי משפחה הזכאיים לאזרחות ליטאית או בעלי אזרחות, נפטרו, הזכות אינה מתבטלת ואף נשמרת במלואה. זה הזמן לעשות הכל ולהשיב בחזרה את האזרחות האירופאית!
- נניח שאני צאצא למשפחה ליטאית, איך אדע אם אני זכאי? – ישנן מגוון דרכים לבחון את הזכאות לאזרחות ליטאית. למשל, בהגשת מסמכים אותם יש להגיש במלואם לשגרירות. בנוסף, ניתן לאתר מסמכים נוספים בארכיונים השונים בליטא, לא תאמינו אילו אוצרות ניתן למצוא שם! לאחר בחינת המסמכים, תאושר הבקשה לקבלת אזרחות.
כמה זמן זה לוקח?
לרוב, החל מרגע הגשת הבקשה התהליך אורך בממוצע כשנה. לעתים הוא מתקצר או לחילופין מתארך, אך זהו הממוצע. הניסיון מלמד שככל שמוגשים יותר מסמכים מדויקים ובהחלט נראה מראש שישנו סיכוי לקבל את האזרחות, אזי התהליך מתקצר. לייעול התהליך מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתהליך הוצאת אזרחות ליטאית אשר יסייע באיסוף והגשת המסמכים, וישתמש בקשריו על מנת לזרז לדייק את התהליך ככל יכולתו.